Η μεγαλύτερη ψηφιακή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται στο παγκόσμιο στόχαστρο λόγω της πρόσφατης ανάμειξής με την εταιρεία Cambridge Analytica, η όποια φαίνεται ότι υπέκλεπτε προσωπικά δεδομένα από το Facebook, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή (application). H Cambridge Analytica είναι μια εταιρεία που ασχολείται με την ανάλυση δεδομένων, προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε πολιτικά κόμματα, επιχειρήσεις με στόχο την αλλαγή της συμπεριφοράς του κοινό προς όφελος του εκάστοτε ‘’πελάτη’’. Η Cambridge Analytica συνέλεγε δεδομένα μέσω διάφορων πηγών, από δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούσε η ίδια η εταιρεία, δεδομένα των social media, και με τη βοήθεια άλλων εργαλείων, επεξεργαζόταν ένα προφίλ βασισμένο στην ψυχολογία των χρηστών που είχαν συλλεχθεί τα στοιχεία με στόχο την αλλαγή και την επιρροή στις επιλογές τους.

H Cambridge Analytica που κατηγορείται ότι είχε στην κατοχή και χρησιμοποίησε στοιχεία 50 εκατομμύριών χρηστών, φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις τελευταίες πρόσφατες μεγάλες πολιτικές αλλαγές, όπως το Brexit και η εκλογή Trump στο Λευκό Οίκο. Το Facebook και ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του, παραδέχθηκε πως η Cambridge Analytica, υποβοήθησε την προεκλογική καμπάνια του προέδρου Trump και την έξοδο της Μ.Βρετανίας από την Ε.Ε. Αρκετά ερωτήματα εγείρονται πίσω από τη στάση του Facebook, εφόσον γνώριζε ότι η Cambridge Analytica είχε πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών του και ότι η εκμετάλλευση τους ποικίλει, για ποιο λόγο δέχεται τις διαφημίσεις πολιτικού περιεχομένου, όπως επίσης με ποιον τρόπο έγινε αυτή η διαρροή στοιχείων που έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Όλα αυτά τα γεγονότα παίρνουν θέση σε μια εποχή που τα ψηφιακά μέσα έχουν κατακλείσει την καθημερινότητα μας. Η χρήση των smartphones, των tablets και των Η/Υ έχει αυξηθεί κατακόρυφα, κάνοντας τα συγκεκριμένα εργαλεία μέρος της προσωπικής μας ζωής. Η ανεξέλεγκτη ‘’διαρροή’’ πληροφοριών που πραγματοποιείται καθημερινά κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει αυξηθεί σε τρομακτικό βαθμό. Ο όγκος πληροφοριών που κυκλοφορεί στο ψηφιακό περιβάλλον θεωρείται από πολλούς ως ‘’Τεχνολογική Ελευθερία’’, τη στιγμή όμως που όλες αυτές οι ψηφιακές πληροφορίες παρακολουθούνται και πολλές φόρες χρησιμοποιούνται από συγκεκριμένους παράγοντες προς όφελος τους. Τις περισσότερες φόρες τα προσωπικά μας στοιχεία γίνονται γνωστά σε τρίτους χωρίς την παράνομη διαρροή τους όπως έγινε με την Cambridge Analytica, αλλά με την ίδια μας τη συμμετοχή. Εμείς, ως απλοί χρήστες ψηφιακών μέσων κοινωνικές δικτύωσης, εφαρμογών και emails δηλώνουμε ανοιχτά τις προσωπικές μας πεποιθήσεις σε πολλούς τομείς και όχι μόνο, όπως η πολιτική, μουσική, αθλητισμός, πολύ απλά από τις σελίδες που επισκεπτόμαστε συχνότερα, τις φωτογραφίες που μοιραζόμαστε με τους φίλους μας, τα μέρη που επισκεπτόμαστε, τις προτιμήσεις που δηλώνουμε στο Facebook, Twitter και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πατώντας like στις σελίδες που μας ενδιαφέρουν να ‘’ακολουθούμε’’ αφήνοντας έτσι το στίγμα μας στο δίκτυο μας και αυτό με τη σειρά του σε άλλα δίκτυο, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο έναν ακόμη μεγαλύτερο κύκλο όπου οι πληροφορίες ρέουν ελεύθερα στον ψηφιακό κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογική ανάπτυξη και η αυξανόμενη χρήση του Internet και των ψηφιακών μέσων έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά μας, την επικοινωνία μας, τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο αντιμετώπισης των καταστάσεων. Από μια απλή περιήγηση στο διαδίκτυο μέχρι ένα like στο προσωπικό μας προφίλ στο Facebook, το στίγμα που αφήνουμε πίσω έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Το στίγμα αυτό μπορεί να γίνει εργαλείο για συγκεκριμένους όπου με τη χρήση του, προσπαθούν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους σκοπούς. Όπως υπογραμμίστηκε, τις περισσότερες φορές τα προσωπικά μας στοιχεία γίνονται προσβάσιμα με τη ‘’άθελή’’ συγκατάθεση μας, διότι δεν σκεφτόμαστε τον αντίκτυπο που έχει μια τόσο μικρής κλίμακας κίνηση ή αλληλεπίδραση  (αν θέλουμε να μιλήσουμε με όρους ψηφιακών μέσων). Παρόλα αυτά, οι συγκεκριμένες επιλογές, γίνονται δημόσιες τις περισσότερες φορές, χωρίς να έχουμε γνώση, ποιος έχει πρόσβαση στις συγκεκριμένες πληροφορίες που ποτέ δεν χάνονται στο ψηφιακό περιβάλλον.

Η ‘’Τεχνολογική Ελευθερία’’, μόνο ελεύθερη δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί πλέον, εφόσον έχουμε περάσει σε ένα ειδικότερο πλαίσιο διαχείρισης των πληροφοριών από τρίτους, όπου με την κεφαλαιοποίηση του όγκου των δεδομένων αποσκοπούν στην επίτευξη προσωπικών στόχων.