Άδειασε την κυβέρνηση ο Πιερ Μοσκοβισί για τα “κόκκινα δάνεια”. Ο κοινοτικός επίτροπος ξεκαθάρισε ότι η νομοθεσία για την διευθέτηση τους και η επιλογή των σχετικών παρεμβάσεων (που εξαιρούν τους δανειολήπτες από την εξαγορά του δανείου τους) αποτέλεσε πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.


Συγκεκριμένα σχετικά ερώτηση στον κ. Μοσκοβισί απεύθυνε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης ζητώντας να μάθει αν ήταν αίτημα των θεσμών η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην έχουν το δικαίωμα οι δανειολήπτες ή οι εγγυητές να εξαγοράσουν το δάνειο τους πριν αυτό πουληθεί σε fund , όπως έγινε στην Κύπρο.
Ο επίτροπος ήταν σαφής μιλώντας για πρωτοβουλία της κυβέρνησης. «Οι ελληνικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία για τη σύνταξη τόσο του αρχικού όσο και του αναθεωρημένου κειμένου του νόμου 4354/2015. Εν προκειμένω, πρέπει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της Επιτροπής, η οποία ενεργεί εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος οριοθετεί το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων και θέτει τους στόχους που πρέπει να επιδιωχθούν, ενώ η επιλογή των μέτρων και των μεθόδων εφαρμογής επαφίεται στις ελληνικές αρχές».
Πάντως ο κ. Μοσκοβισί έσπευσε να προσθέσει ότι η νομοθεσία «παρέχει διασφαλίσεις με στόχο την προστασία των οφειλετών».